Назад
Перегородка між кухнею і вітальнею - 70+ фото прикладів

Навигация по разделу

Планування кухні має величезне значення, так як саме в ній найчастіше збираються всі домочадці. Особливим місцем є кухня-вітальня, що дозволяє об'єднати відразу два приміщення житла. У такому просторі не обійтися без спеціальної перегородки, різновидів якої існує безліч.

Яку роль виконує перегородка між вітальнею і кухнею

Дана конструкція, що розділяє собою вітальню і кухню, одночасно виконує відразу кілька різних функцій. Точне призначення перегородки буде залежати від того, з якого матеріалу вона виготовлена.

Планувальна перегородка - з її допомогою створюється зручне і ергономічне простір, розділене на зону відпочинку і зону для приготування їжі. Щоб кухня-вітальня з подібною конструкцією була максимально комфортною і гармонійною, слід визначити правильне місце для її установки.

Функціональна перегородка - така конструкція служить не тільки декоративною прикрасою кухні-вітальні і частиною її інтер'єру, вона ще й виконує певну функцію. Наприклад, в таку перегородку можна вмонтувати стелажі або шафа для зберігання посуду або інших предметів. Крім того, дана конструкція може служити для установки деяких побутових приладів, або додаткового освітлення.

Декоративна перегородка - конструкція подібного типу не несе ніякого функціонального навантаження. Вона служить виключно декоративною прикрасою інтер'єру кухні-вітальні. Дуже часто такі перегородки виготовляються у вигляді вітражів, екранів, кованих решіток і т. д.

Для відділення вітальні від кухні можна застосовувати будь-яку із зазначених перегородок, визначивши спочатку стиль інтер'єру кухні-вітальні, її масштаби, свої особисті переваги. Нерідко планувальна установка вже включена в інтер'єр кухні-вітальні, ще на стадії будівництва.

Порада! якщо кухня-вітальня недостатньо простора, на ній більш гармонійно виглядатиме легка декоративна модель перегородки, для установки якої не потрібно багато місця.

Види перегородок для установки в кухні-вітальні

Перегородки для кухонь-віталень розрізняються також за типом дизайну. Їх вибір величезний, тому підібрати для свого житла найбільш підходящу конструкцію не складе труднощів. За допомогою таких перегородок можна з легкістю створювати оригінальні та унікальні інтер'єри.

Розсувна перегородка

Таку конструкцію слід вибирати для невеликого приміщення, так як вона зберігає високу ергономічність простору, розділяючи при цьому обідню зону і зону відпочинку. Перегородка даного типу може бути встановлена сама по собі, її також можна комбінувати з так званої «фальш-стіною».

Якщо кухня-вітальня дуже маленька, дизайнери радять використовувати розсувну перегородку з прозорими панелями, яка не буде обмежувати доступ світла в різні зони кухні-вітальні. Дана конструкція відмінно справляється із завданням зонування простору.

Крім того, встановити її дуже просто — переробляти все приміщення для цього не доведеться. Створити таку перегородку можна за власним ескізом, використовуючи для цього найрізноманітніші матеріали і декоративні елементи.

Величезна перевага подібної конструкції полягає в тому, що під час приготування їжі в робочій зоні її можна просто закрити, і тоді сторонні запахи не будуть проникати в зону відпочинку, і в усі інші кімнати будинку.

Недоліки розсувної перегородки: з часом механізми відкривання-закривання будуть піддаватися зносу і зажадають заміни. Сама по собі така система відносно ненадійна. При її виготовленні варто використовувати міцні і якісні матеріали.

Перегородка з гіпсокартону

Дану конструкцію також називають фальш-стіною. Вона дуже доступна за ціною, при цьому виглядає привабливо і відмінно справляється зі своїми завданнями. для монтажу фальш-стіни не потрібно отримувати дозвіл від забудовника, при цьому вона зовсім не буде відрізнятися від справжньої стіни.

При бажанні, а також якщо розміри і конфігурація приміщення дозволяють, перегородку з гіпсокартону можна комбінувати з іншими типами перегородок, насолоджуючись потім її привабливим зовнішнім виглядом і високою функціональністю.

Одна з ідей облаштування кухні-вітальні — поєднання фальш-стіни зі стелажами, на яких можна розмістити предмети декору, книги, посуд і т.д. однак дане рішення поділу різних зон кухні-вітальні має свої недоліки. справа в тому, що гіпсокартон погано сприймає підвищену вологість.

Крім того, цей матеріал недостатньо міцний, тому його слід зміцнити частими поздовжніми і поперечними планками. А ще така конструкція створить на кухні затінені ділянки, через що може знадобитися додаткове освітлення. Важливо також розуміти, що для перегородки з гіпсокартону потрібна додаткова обробка.

Скляна перегородка

Така конструкція стане прикрасою будь-якого житла, проте для неї необхідно підібрати відповідний інтер'єр. Виготовляється така перегородка з масивних скляних блоків, і тому має чималу вагу.

Основні переваги даної конструкції: вона забезпечує відмінну звукоізоляцію приміщення, а також перешкоджає проникненню запахів з робочої зони у вітальню. Крім того, вона візуально збільшує приміщення, робить його більш світлим і просторим.

На жаль, у скляній перегородки є також і недоліки: вона може викликати гнітюче стан у домочадців, так як мало асоціюється з затишком. Подібна конструкція небезпечна і її краще не встановлювати в будинках, в яких проживають маленькі діти. А ще її досить складно підтримувати в ідеальній чистоті, так як на скляній поверхні добре помітні всі відбитки і забруднення.

Такої конструкції можна знайти альтернативну заміну — наприклад, встановити в кухні-вітальні функціональну перегородку зі скляними вітражами або полицями. Виглядає вона не менш розкішно, точно також пропускає світло, і при цьому в ній можна зберігати посуд. На жаль, даний варіант облаштування кухні-вітальні не можна назвати дешевим.

Порада!  замість скляної перегородки для зонування приміщення можна використовувати великий акваріум, який стане справжньою родзинкою кухні-вітальні. Однак підійде такий елемент інтер'єру тільки для установки в просторих квартирах.

Перегородка арочного типу

Мабуть, це найбільш простий, і разом з тим досить елегантний спосіб розділити візуально зону приготування їжі і зону відпочинку в кухні-вітальні. Існує величезна кількість всіляких форм і арок: витіюваті, класичні, строгі геометричні, еліпсоїдні і багато інших.

Для виготовлення подібних конструкцій використовуються різні матеріали: гіпсокартон, цегла, ДСП і так далі. Арка відмінно впишеться в класичний інтер'єр кухні, проте можна спорудити її і при облаштуванні кухні-вітальні в більш сучасному стилі.

Арка робить будь-яку кімнату більш привабливою та оригінальною. однак дана перегородка має один істотний недолік - вона ніяк не перешкоджає проникненню запахів з кухні в усі інші кімнати.

Барна стійка

Відмінне рішення для поділу робочої зони і вітальні. Дана конструкція виглядає дуже привабливо майже на будь-якій кухні. До того ж, Лана стійка володіє високою функціональністю: її можна використовувати в якості обіднього столу, а спеціальні полиці і рейлінги стануть відмінним місцем для зберігання склянок, тарілок та іншого кухонного начиння.

Барну стійку можна встановити навіть в кухні-вітальні з невеликою площею, так як вона не «краде» простір, і візуально ще більше його збільшує. недолік конструкції - вона буде занадто високою для маленьких дітей, і незручною для літніх людей, тому в приміщенні все ж доведеться встановити ще й повноцінний обідній стіл.

Диван та інші предмети меблів

Перш ніж встановлювати між зоною приготування їжі і вітальні один з предметів меблів для зонування простору, слід ретельно продумати інтер'єр такого приміщення. Диван, як і інші меблі, не повинні заважати вільному пересуванню по кухні-вітальні.

Щоб правильно зонувати простір, необхідно спочатку визначитися з так званої «точкою фокусу» &8212; в її ролі можуть виступати стелаж з книгами, стіна з сімейними фотографіями або картинами, камін. Саме навколо такого фокусу потрібно облаштовувати весь інший простір кухні.

Диван слід встановити так, щоб він був гармонійним продовженням і частиною інтер'єру вітальні, і при цьому служив чітким розмежувачем між нею і кухнею. Замість дивана можна встановити шафу або стелаж.

Як зробити перегородку для зонування кухні-вітальні самостійно

Виготовлення перегородки для поділу кухні і вітальні можливо з самих різних матеріалів: дерева, гіпсокартону, пластику, ДСП, тканини, скла і багатьох інших. При бажанні, виготовити дану конструкцію можна навіть самостійно.

Для початку необхідно визначитися зі стилем майбутньої перегородки, а також вибрати найбільш підходящий для її спорудження матеріал. Після цього потрібно вибрати місце, де вона буде встановлена.

Наступний етап — складання креслення самої перегородки. Всі виміри необхідно зробити ретельно, щоб конструкція ідеально вписалася у відведене їй місце.

Установка перегородки з гіпсокартону полягає в монтажі фальш-стіни, а також створенні різних її комбінацій ( у вигляді полуарки, або арки). При невисокій вартості даного матеріалу, можна спорудити досить якісну конструкцію, яка прослужить тривалий час.

Відмінні перегородки можна виготовити з натурального дерева. Щоб значно здешевити конструкцію, цей матеріал варто замінити на ДСП. Однак варто врахувати, що перегородка з дерева відрізняється високою екологічністю, крім того, вона є більш міцною, якісною і довговічною.

При бажанні, можна використовувати ДСП або дерево як основу для самої перегородки, або спеціальних декорацій, які виконають її роль.

Скло виглядає дорого, проте цей матеріал вимагає особливого до себе ставлення через підвищену крихкість. Щоб спорудити з нього перегородку, рекомендується все ж викликати майстрів. Найбільш простий спосіб розділити кухню і вітальню на дві різні зони — використовувати в якості перегородки звичайну ширму, яка з легкістю переміщається в будь-яке місце, є легкою і простий в установці.

Якщо ж хочеться мати в своєму будинку капітальну перегородку, варто передбачити дану конструкцію ще на стадії будівництва або ремонту.

Зараз читають
Новое youtube видео