Назад
Як навести чистоту і порядок на кухні: 7 кроків і 12 порад

Навигация по разделу

Ідеальний порядок на кухні завжди вважався ознакою доброї господині. Але підтримувати його буває дуже важко через нестачу вільного простору і відсутність грамотної системи зберігання. Забути про безлад і створити затишну обстановку допоможуть невеликі хитрощі і сміливі рішення, завдяки яким кухонний простір стане продуманим і функціональним.

Зміст

Як навести порядок на кухні за 7 кроків

Перш ніж приступати до активних дій, необхідно скласти план. Найзручніше написати його на папері і в міру виконання викреслювати кожен пункт. Це дозволить оцінити обсяг роботи і зрозуміти, скільки часу знадобиться для наведення порядку. Зовсім необов'язково намагатися закінчити все за один день – можна розподілити завдання на кілька підходів, щоб не перевтомитися і робити все якісно.

Крок 1. Забираємося в ящиках і шафках

Одне з головних завдань – розбір вмісту шаф, яке дуже часто знаходиться в стані хаосу. Для цього необхідно все вийняти і розсортувати на три категорії:

  • Використовується часто;
  • Використовується рідко;
  • Те, що не використовується зовсім, але викинути шкода.

Після цього всі поверхні полиць і ящиків протираються вологою ганчірочкою і заповнюються. У глибину шафок слід помістити те, що практично не використовується в господарстві, а ближче до дверцят і в верхніх ящиках – ті речі, які потрібні постійно. Після такої "інвентаризації" знаходити потрібний предмет стане легко і зручно, головне – постійно дотримуватися подібного розташування і після використання повертати річ на своє місце.

кожна річ повинна знати своє місце

Крок 2. Наводимо чистоту в холодильнику, в мікрохвильовій печі, в чайнику

Перш ніж приступати до очищення холодильника, слід відключити його від мережі, дістати всі продукти і дати розморозитися. Для прискорення цього процесу можна скористатися феном, тепловентилятором або поставити на середню полицю ємність з окропом.

Потім необхідно дістати всі знімні деталі і полки, щоб промити їх окремо. Для очищення можна використовувати як магазинну побутову хімію, так і народні засоби – Гарячий мильний розчин або кашку з води і соди. Важливо врахувати, що прибирати забруднення не можна занадто жорсткими губками, скребками і щітками. В іншому випадку на пластиковій поверхні залишаться подряпини і потертості.

Щоб відмити мікрохвильовку до блиску, стане в нагоді сода, лимон або оцет. З соди з водою робиться кашка і за допомогою ганчірочки наноситься на всі поверхні. Після вони ретельно промиваються чистою водою і витираються насухо.

При використанні лимона, його очищають від шкірки, кладуть в ємність з водою і ставлять всередину мікрохвильовки на 5 хвилин, включивши повну потужність, щоб всі забруднення пом'якшилися і відійшли. За аналогічною схемою використовується і оцет (2 столові ложки на склянку води), тільки часу потрібно трохи більше – 10-15 хв.

Для усунення нальоту всередині чайника досвідчені господині також радять використовувати підручні засоби, зокрема лимонну кислоту, яка підходять як для звичайних, так і для електричних варіантів зі скла, пластмаси та металу.

Все, що потрібно зробити, – закип'ятити в чайнику півлітра води, після чого додати 2 столові ложки кислоти і дати повністю охолонути. Потім ретельно прополоскати, налити чисту воду і знову закип'ятити.

Для емальованих чайників краще використовувати соду: столову ложку змішати з півлітра води, довести до кипіння, залишивши на слабкому вогні на 30 хвилин і повторити процедуру полоскання як у випадку з лимонною кислотою.

Крок 3. Видаляємо жовті і жирні плями

Наступним етапом прибирання стане видалення жирових плям з витяжки, кухонного фартуха, варильної панелі та інших поверхонь, на яких вони є. Для очищення можна використовувати як магазинні засоби (особливо при сильних застарілих забрудненнях), так і народні: соду, рисовий відвар або гірчичний порошок.

Але перш ніж приступати до миття, слід випробувати засіб на невеликій ділянці поверхні, щоб перевірити, чи не зашкодить воно покриття. Існує кілька нюансів для полегшення завдання:

  • Занадто забруднені елементи (фільтр кухонної витяжки, решітки з варильної панелі і т. п.) варто замочити на 10-15 хвилин в тазу з миючим розчином, щоб активні компоненти роз'їли жир;
  • Для ретельного очищення кухонного фартуха можна перед нанесенням миючих засобів "пропарити" його окропом, поставивши біля основи кладки ємність з гарячою водою;
  • Після використання миючого засобу будь-яку поверхню слід ретельно промити чистою водою і насухо витерти м'якою бавовняною тканиною.

Крок 4. Протираємо гладкі поверхні

Протирання горизонтальних поверхонь і фасадів слід починати з самих верхніх ярусів, поступово рухаючись вниз. Робити це краще м'якою вологою серветкою, змоченою у воді або в мильному розчині, якщо присутні помітні забруднення.

В цьому випадку необхідно буде повторно протерти поверхню чистою водою, а після витерти насухо. Особливу увагу варто приділити стільниці з розташованими на ній побутовими приладами, які також слід очистити зовні. Не варто забувати і про люстру: необхідно вимкнути її, акуратно зняти плафони і помити їх в мильному розчині, добре прополоскати і висушивши.

Крок 5. Моєму раковину і сантехніку

Перед тим як приступати до миття раковини, необхідно прибрати з неї посуд, а також всі пристосування, що стоять нагорі (губки, баночки і т.д.). Після цього обполоснути поверхню водою і нанести засіб для чищення, яке вибирається в залежності від матеріалу раковини.

Універсальним варіантом може стати звичайне миючий для посуду або мильний розчин і губка, а для важкодоступних місць – невелика жорстка щітка. Наносити засіб потрібно тонким шаром на всю поверхню і сантехніку, залишивши на кілька хвилин. Потім ретельно змити водою і натерти всі елементи до блиску сухою ганчіркою. А щоб утримувати раковину в презентабельному вигляді постійно, необхідно очищати її після кожного миття посуду.

Крок 6. Протріть вікно і підвіконня

Наступний етап – віконний простір. Якщо на ньому є фіранка – бажано її зняти і випрати. Те ж саме стосується і жалюзі, які протирають в закритому вигляді по черзі з обох сторін вологою ганчіркою.

Для очищення стекол можна використовувати як магазинні засоби-спреї, так і приготований в домашніх умовах мильний розчин. Засоби наносять на всю поверхню, приділяючи особливу увагу куточках, в яких накопичується бруд. Після цього добре протирають губкою, промивають чистою водою і витирають насухо фланелевою або флісовою серветкою.

Крок 7. Пилососимо і моєму підлоги

Завершальний етап – очищення підлоги. Починати слід з звільнення простору (піднімаємо стільці, прибираємо кошики, контейнери і т.д.). Якщо на підлозі є килимове покриття, його необхідно пропилососити з обох сторін, згорнути і винести з кімнати.

Після цього вимести сміття з найдальших куточків, поступово просуваючись до дверей. Для видалення найдрібніших частинок пилу на підлозі, можна також його пропилососити. Останній етап прибирання-миття підлог. Для кахельної плитки і лінолеуму підійде абсолютно будь – який миючий засіб, в той час як для паркету і ламінату-делікатні засоби або звичайна вода з додаванням невеликої кількості гліцеринового мила.

Корисні поради, як підтримувати порядок і чистоту на кухні

Порада 1. Викинути все непотрібне

Нагромадження непотрібних речей в просторі кухні створює відчуття безладу. Саме тому під час розбору вмісту полиць, шафок і ящиків необхідно тверезо оцінити потребу кожного предмета і без жалю викинути все, що не використовувалося більше року. Точно також слід вчинити з битим посудом, що вийшла з ладу технікою і старими кухонними рушниками, які незрозуміло для чого зберігаються в самих затишних куточках.

так робити не потрібно

Порада 2. Визначте всім речам своє місце

Щоб в процесі приготування не витрачати маси часу на пошуки чого-небудь, необхідно ретельно продумати систему зберігання і для кожної речі виділити своє місце. При цьому те, що використовується рідко, варто помістити в нижні ящики і на верхні полиці, а предмети, що знаходяться у використанні регулярно, розташувати в зоні швидкого доступу. Те ж саме стосується і запасів продуктів, спецій, чаю і кави.

Порада 3. Не захаращувати робочу поверхню

Вільна робоча поверхня створює особливе відчуття порядку. Саме тому варто взяти за правило – по завершенні процесу приготування страв залишати робочу зону чистою, а також стежити за тим, щоб на ній не накопичувалися зайві предмети.

Звільнити стільницю допоможуть рейлінги на стіні, які зручно використовувати для зберігання кухонного начиння, магнітна стрічка для ножів інших металевих приладів, а також додаткові полички. Все це не тільки полегшить готування і прибирання, а й надихне на нові кулінарні шедеври.

Порада 4. Мийте брудний посуд, варильну плиту і мийку відразу

Ніщо так не псує настрій будь-якій господині, як гора брудного посуду в мийці і плита з пригорілими плямами. Особливо коли така картина постає з самого ранку, задаючи настрій на весь майбутній день.

Виходом з подібної ситуації може стати корисна звичка не лягає спати, поки не буде вимита остання чашка, мийка і панель. На ділі це не займе занадто багато часу, зате забезпечить позитивний настрій з самого ранку.

Порада 5. Не залишайте в холодильнику недоїдені продукти

Холодильник – ще одна проблемна зона кухонного простору, в якій нібито нізвідки виникають забуті продукти з вичерпаним терміном придатності. Щоб звести подібні прецеденти до мінімуму, не слід ставити в холодильник невеликі залишки продуктів – шматочок ковбаси, сметану на денці, ложку картопляного пюре. Як правило, все це пропадає, стаючи джерелом неприємних запахів.

Порада 6. Просушуйте серветки і частіше міняйте губки

Щоб уникнути неприємного запаху в кухні, слід ретельно стежити за станом поролонових губок для миття посуду і міняти їх не рідше разу на тиждень. А якщо губка стала виглядати брудною і неприємно пахнути набагато раніше – без роздумів відправляти її у відро для сміття. Особливу увагу слід приділити і тканинним серветкам, які потребують регулярного просушування і своєчасного прання.

Порада 7. Спробуйте скористатися паперовими або вологими серветками замість звичайної ганчірки

Альтернативою звичної багатьом ганчірці стануть паперові і вологі серветки. З їх допомогою можна швидко і легко прибрати забруднення, витерти руки або будь-яку поверхню, а після використання просто викинути, позбавивши себе від прання. Такі "помічники «особливо незамінні в господарстві, коли потрібно зробити щось дуже швидко, відразу ж прибравши за собою»сліди".

Порада 8. Протирайте кухонний Фасади між справою

Щоб меблі в кухні завжди була чистою, варто регулярно протирати Фасади вологою ганчіркою. При цьому зовсім необов'язково чекати черговий прибирання – досить в будь-який зручний час пройтися по поверхнях, прибравши пил і невеликі забруднення. Такий прийом допоможе запобігти появі сильних застарілих забруднень, на усунення яких доведеться витратити багато часу і сил.

Порада 9. Забирайтеся під час готування

Під час приготування їжі завжди виникають паузи: поки закипить вода, нагріється сковорода або пасеруються овочі. Цей час можна провести з користю, помивши забруднений посуд, протерши стільницю або поставивши на місце непотрібні ємності, продукти і побутову техніку.

Професійні кухарі дотримуються саме такого ритму: збили вершки – помили віночок, нарізали овочі – обполоснули дошку і т.д. це дозволяє уникнути нагромадження брудної кухонного начиння в мийці і на робочій зоні і підтримати тим самим не тільки порядок, але і гарний настрій.

Порада 10. Придбайте акумуляторний міні-пилосос для прибирання крихт на кухні

Вирішити проблему одвічних крихт на столі і підлозі допоможе мініатюрний Бездротовий пилосос, який не займає багато місця і може спокійно стояти в затишному куточку замість віника. З його допомогою зручно збирати крихти і дрібне сміття не тільки з підлоги, але і зі столу – необхідно лише дістати маленьку центральну частину без насадок і швидко пройтися нею по поверхні.

Порада 11. Приділяйте по 20 хвилин щовечора на прибирання кухні

Щоб почати новий день з ароматної чашки кави на чисто прибраній кухні, варто подбати про це з вечора. А саме-виділити не більше 20 хвилин на те, щоб помити посуд після вечері, прибрати все зайве з горизонтальних поверхонь, протерти їх і пропилососити підлогу.

Порада 12. Делегувавши

Прибирання – заняття рутинне і практично нескінченне. Полегшити завдання допоможе чіткий розподіл обов'язків між усіма членами сім'ї. Адже якщо кожен помиє за собою столові прилади після їжі і протре стіл – це вже стане вагомим внеском у підтримання порядку і економію часу на прибирання.

Чіткий план дій дозволить не тільки навести порядок на кухні, але і постійно його підтримувати. Головне-не лінуватися і не відкладати поточні справи в довгий ящик. Полегшити завдання допоможе якісний інвентар-зручна швабра, всілякі губки, ганчірочки і обов'язково гумові рукавички, що зберігають шкіру рук ніжною і бархатистою.

Зараз читають
Золотий колір в інтер'єрі кухні: рекомендації по використанню, фото приклади
Золотий колір в інтер'єрі кухні: рекомендації по використанню, фото приклади
Використання золотого кольору в інтер'єрі кухні. Вибір золотих меблів та ...
Новое youtube видео