Кожна господиня хоч раз стикалася з нагаром на каструлі. Через незнання особливостей матеріалу і відповідних способів очищення можна зіпсувати посуд. Ми розповімо про ефективні і безпечних варіантах видалення нагару, а також про хімічні засоби, які допомагають впоратися з неприємністю.
Ефективні народні засоби очищення
Розберемо загальні народні поради, перевірені вже не однією господинею.
Кип'ятіння в мильному розчині
Варіант підійде для слабкого або середнього нальоту.
Алгоритм очищення:
- Наповнити каструлю водою і додати в неї кілька крапель миючого для посуду.
- Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Кип'ятити протягом чверті години (якщо нагар сильний, можна кип'ятити і довше).
- Лопаткою прибрати залишився нагар.
За допомогою соди та оцту
Варіант простий, але підходить для всіх видів поверхонь. Однак від очищення емальованій поверхні без антипригарного покриття краще відмовитися.
Інструкція із застосування:
- Змішати воду і столовий оцет (9%) в однаковому співвідношенні. Рідини повинно бути стільки, щоб вона повністю покривала всі забруднення.
- Поставити для кип'ятіння.
- Зняти каструлю з киплячою рідиною з вогню і додати в неї кілька ложок соди. Суміш повинна сильно зашипіти.
- Залишити для розм'якшення нагару на 15-20 хвилин.
- Розм'якшене забруднення прибрати за допомогою лопатки.
- Потім промийте каструлю під проточною водою.
Поради щодо використання соди та оцту:
- Спочатку потрібно зняти каструлю з вогню і тільки потім додавати соду. Інакше доведеться мити і піч. Однак не варто і зволікати з додаванням соди.
- Посилити ефект від названих засобів можна за допомогою господарського мила.
- Локальні забруднення відтираються губкою, на якій нанесена содова паста (густа суміш соди і води).
За допомогою силікатного клею
Цей варіант використовували ще радянські жінки і підходить він більше для дуже запущених випадків.
Для видалення нагару знадобиться брусок господарського мила, стакан силікатного мила. Також потрібно приготувати велику емальований посуд (ідеально підійде відро).
Покрокова інструкція:
Каструлю помістити у відро, заповнити його водою і поставити для кип'ятіння.
Поки буде грітися вода, потрібно натерти господарське мило.
Як тільки вода закипить, в неї додати мило, силікатний клей і соду за бажанням.
Кип'ятити суміш не менше півгодини (в залежності від ступеня нагару).
Використання солі
Сіль добре вбирає в себе жир і при цьому виступає м'яким абразивом, добре очищає жир і нагар.
Алгоритм очищення:
- Засипати дно каструлі сіллю (чим більше жиру, тим більше знадобиться солі).
- Додати туди кілька крапель рідини для миття посуду і потерти поверхню паперовим рушником.
- Вимити каструлю під проточною водою.
- Якщо нагар після цього не пішов, в каструлі можна проварити сольовий розчин (на літр води 5-6 ложок солі).
- Кип'ятити на повільному вогні не менше чверті години.
Використання оцту
Якщо забруднення не дуже значне, можна використовувати тільки оцет. Для цього дно каструлі заливається столовим 9% оцтом і залишається в такому стані на 3-4 години. За цей час нагар повинен розм'якшити, його буде легко прибирати лопаткою.
Потім посуд вимивається звичайним способом.
Важливо! під час використання оцту потрібно обов'язково провітрювати приміщення.
За допомогою лимонної кислоти
Лимонну кислоту не використовують для очищення емальованих поверхонь. В інших випадках вона може легко замінити оцет.
Інструкція з видалення забруднень:
- Залити нагар водою і поставити на середній вогонь.
- Як тільки вода закипить, додати кілька ложок лимонної кислоти.
- Залишити кип'ятити на третину години, вогонь при цьому зменшити до мінімуму.
- Зішкребти нагар лопаткою, а потім помити посуд під проточною водою.
Рейтинг популярних хімічних засобів
Якщо народні засоби не допомогли, можна спробувати скористатися магазинними продуктами. Наступний рейтинг кращих хімічних засобів допоможе визначитися з вибором.
Amway. продукт бельгійського виробництва відноситься до професійних засобів. Склад відрізняється густою консистенцією, тому він легко проникає вглиб забруднення. Перед використанням обов'язково надіти рукавички і відкрити вікно.
Перед застосуванням посуду її потрібно кілька промити під проточною водою. Разом із засобом в наборі йде пензлик. Її потрібно рясно змастити в складі, який потім наноситься на поверхню посуду. Залишити для впливу на півгодини (при сильному забрудненні можна і на годину). Промити чистою водою кілька разів.
SanitaR. підходить для очищення каструль і духової шафи, плити і барбекю. Консистенція густа, тому засіб витрачається повільно. Для видалення нагару гель рівним шаром наноситься на поверхню і залишається для розм'якшення на 45-60 хвилин. Потім розм'якшений нагар видаляється жорсткою губкою або металевим скребком (в залежності від матеріалу поверхні).
Frosch. засіб випускається для очищення плити і духової шафи, але їм можна очистити і каструлі. Основна перевага кошти-його безпеку. При цьому неприємний запах у кошти відсутня. Витрата також економний. Засіб наноситься за допомогою розпилювача. Залишається на поверхні каструлі на 10-15 хвилин. Видалити нагар за допомогою губки. У порівнянні з двома попередніми варіантами це засіб менш ефективно, але зате воно безпечніше.
" Шуманіт» . Сучасний продукт, який підходить для очищення багатьох поверхонь на кухні. Допомагає видалити навіть сильно в'їдаються забруднення. Склад відрізняється їдким і різким запахом, тому під час роботи з ним важливо весь час провітрювати приміщення. Також використовуються обов'язково рукавички. "Шуманіт" розпорошується на поверхню і залишається на кілька хвилин, потім забруднення забирається вологою губкою. Якщо нагар залишився, процедуру повторюють.
" Містер Мускул Експерт» . Для швидкого очищення поверхні каструлі рекомендується вибирати засіб саме з позначкою «експерт». Він ефективніше звичайних засобів цієї ж лінійки і при цьому коштує недорого. Необхідно розпорошити склад на посуд і залишити приблизно на 30 хвилин. Розм'якшене забруднення забирається м'якою губкою.
Важливо! при виборі засобів для чищення потрібно звертати увагу на позначки на упаковці. Там повинно бути зазначено, що склад призначений саме для видалення нагару. Універсальні чистячі засоби не зможуть видалити сильне забруднення.
Особливості очищення поверхні в залежності від матеріалу каструлі
Алюмінієва каструля
Для видалення слабких і середніх забруднень з алюмінієвої поверхні є один перевірений спосіб — використання гірчичного порошку.
На дно каструлі насипається столова ложка гірчичного порошку, чайна ложка солі. Все це перемішується з оцтом до утворення густої кашки. Отриманою пастою потерти поверхню і залишити ще на чверть години для впливу.
Досвідчені господині не рекомендують використовувати для очищення алюмінієвих каструль сильні лужні засоби, так як вони можуть зруйнувати поверхню.
Каструля з нержавіючої сталі
Для очищення такого посуду рекомендується використовувати тільки м'які миючі засоби, відмовитися від жорстких мочалок і абразивів.
В посудомийну машину вироби з нержавійки краще не поміщати, так як можливі утворення відколів і подряпин. Якщо ж сталь міцна, можна і помістити її в машину. Але перед цим бажано замочити посуд в мильному розчині.
Легкі забруднення можна видалити за допомогою засобу для миття скла. Це не тільки очистить поверхню, але і додасть їй блиску.
Голландський засіб HG призначений спеціально для очищення нержавіючої сталі. Випускається засіб у вигляді піни, яка діє за 10-15 хвилин.
Емальована поверхня
Чистити таку поверхню можна тільки м'якою губкою. Для видалення нагару не підійде навіть зворотна сторона м'якої губки. Занадто грубі матеріали приведуть до появи тріщин і відколів, через які будуть проходити шкідливі іони.
Важливо відмовитися від використання абразивних складів, так як вони вже після першого застосування зіпсують поверхню.
Емаль не переносить перепадів температури, тому заливати в гарячу каструлю холодну воду не можна. Важливо дочекатися охолодження поверхні, але при цьому не допускати присихання їжі.
Чавун
Щоб сильний нагар краще відставав від чавунної поверхні, рекомендується потримати каструлю над вогнем, щоб забруднення добре прогрілося. Потім можна відколупнути ті частини, які легко відстають від поверхні.
Після цього на дно каструлі насипається сіль, сода і трохи оцту. Все це заливається водою і кип'ятиться під кришкою протягом 15 хвилин (на повільному вогні).
Як не допустити нагар?
Щоб не допустити появу нагару на каструлі, рекомендується дотримуватися простих правил:
- По можливості під час приготування використовувати рослинне масло.
- Вибирайте каструлі з антипригарним покриттям.
- Під час випічки використовувати пергаментний папір.
- Уникати пошкодження дна каструлі, оскільки пошкоджена поверхня перестає бути антипригарною.
- Не поміщати в холодну воду розігріту каструлю (інакше деформується поверхня і постраждають його властивості).
- Для помішування страви використовувати силіконову або дерев'яну лопатку, від металевих виробів краще відмовитися.
- Мити каструлю відразу після приготування, не даючи залишкам їжі засохнути.
- Мити каструлі миючим засобом з нейтральним рН.
- Каструлі з антипригарним покриттям не зберігати «матрьошкою».
Перераховані рекомендації допоможуть уникнути появи нагару на дні каструлі. Але якщо він все ж з'явився, описані домашні і хімічні засоби швидко впораються з проблемою.