Рано чи пізно практично будь-яка кухня стикається з навалою паразитів. Примітно, що поява жучків-черв'ячків зовсім не залежить від акуратності господині: вони можуть завестися навіть на ідеально чистій кухні.
Давайте розберемося, чим ці паразити загрожують вашій кухні, звідки вони з'являються і, головне, як позбутися від жучків на кухні.
Чому з'являються жучки на кухні
Перш за все необхідно розуміти, що якщо на вашій кухні є продукти, то жучки можуть з'явитися в будь-якому випадку, як би ви не старалися підтримувати порядок .
Джерел зараження може бути кілька :
- Найпоширеніший спосіб появи жучків на кухні &8212; з продуктового магазину. не дивуйтеся. Навіть в герметично закритому пакеті крупи можуть знаходиться личинки паразитів і дорослі особини. Вони можуть потрапляти в крупи і бакалію як безпосередньо при сортуванні, так і вже в магазині, при порушенні умов зберігання.
- Від сусідів через вентиляцію. якщо ваші сусіди закривають очі на проблему, рано чи пізно через вентиляцію ударні загони жучків проберуться до вас. Так як розмножуються вони дуже швидко, скоро їх наявність стане помітним.
- Деякі паразити можуть знаходиться в текстилі або дерев'яних виробах. тому рекомендуємо добре випрати рушники або прихватки, а дерев'яне начиння покласти на пару годин в морозилку.
Зверніть увагу! навіть один помічений жучок &8212; привід насторожитися і провести заходи по обробці і профілактиці. Тому уважно стежте за станом вашої кухні і не нехтуйте обробкою круп після їх покупки.
Крім того, багато жучки люблять корми для тварин, тому краще прибирайте їх в комору або холодильник.
Види жучків
Важливо розуміти, що в залежності від типу ваших нових кухонних мешканців, методи боротьби з ними можуть істотно відрізнятися. А іноді вони і зовсім не потрібні: наприклад, невеликі (менше одного міліметра) білі жучки, яких зрідка можна побачити на кухні, це звичайні деревні клопи. Вони харчуються пилом від ваших меблів, нетоксичні і не завдають шкоди здоров'ю людини.
Правда, є тут і інша сторона &8212; вони можуть служити їжею для інших жучків, з більш неприємною поведінкою. Тому рекомендуємо ознайомитися з наведеною нижче інформацією і спробувати визначити, з ким же вам належить боротися і які продукти, ймовірно, доведеться викинути.
Один з найпоширеніших типів жучків на кухні &8212; рудий борошноїд. Це крихітний, до двох міліметрів в довжину паразит з невеликими жорсткими крилами яскраво-рудого кольору. Самі по собі вони досить нешкідливі: їжу не їдять, живуть недовго. Однак швидко розмножуються. Їх дрібні білі личинки практично непомітні в продуктах: борошні, рисі, вівсяній крупі. Маленькі черв'ячки активно харчуються крупами, залишаючи в них відходи життєдіяльності і псуючи продукти.
Визначаємо: затхлий запах і проточені в крупах отвори.
Набагато небезпечніше для людини борошняний хрущак. Коричневий жучок до трьох міліметрів розміром має вуса і потужні жвала. Знайти його можна в запасах борошна або картопляному крохмалі, проте зустрічаються і не дуже примхливі особини, яким підійде будь-який розсипчастий продукт.
Примітно, що повністю з'їсти навіть улюблену борошно вони не прагнуть &8212; як тільки та починає неприємно пахнути, всією колонією мігрують в сусідню ємність.
Небезпека їх в тому, що продукти життєдіяльності мучного хрущака небезпечні для людини і можуть стати причиною серйозного отруєння.
Визначаємо: продукти збираються грудками і набувають запах вогкості.
Особливість хлібного точильника &8212; в його неймовірною ненажерливості. Четирехміліметровий жучок готовий з'їсти будь-які продукти, які знайдуться в ваших кухонних шафах: борошно і макарони, крупи, Квасоля, Кава, чай, горіхи, сухофрукти і навіть тютюн.
Особливої шкоди від нього немає, але кілька жучків можуть зіпсувати значну кількість запасів.
Визначаємо: зазвичай вони особливо не ховаються, тому їх відразу видно.
Потрібно відзначити, що деякі вважають за краще до жучкам на кухні відносити і харчову міль. Це в корені невірно: моль відноситься абсолютно до іншого виду і боротися з нею потрібно іншими методами. Детальніше про те, як позбутися від харчової молі, ми писали в цій статті .
Чи небезпечні помилки на кухні?
Однозначно оцінити шкоду від присутності жучків на кухні для людського здоров'я складно: якщо ви не будете їсти безпосередньо їх, начебто особливо нашкодити вони не зможуть.
Однак головна небезпека паразитів в тому, що вони залишають екскременти, панцири личинок, павутинки і частинки їх луски. Користі така харчова добавка не принесе, а в деяких випадках може спровокувати серйозний анафілактичний шок. Тому є продукти, в яких погосподарювали жучки ми все ж не рекомендуємо.
З іншого боку, смак теж залишає бажати кращого: жучки надають всім продуктам неприємний затхлий смак, так як виїдають їх серцевину, залишаючи тільки оболонку.
Профілактика появи
Як і з більшістю проблем, поява жучків на кухні простіше запобігти, ніж потім намагатися їх вивести. Ми зібрали для вас добірку рекомендацій, які відлякають паразитів від вашої кухні і допоможуть зберегти продукти в цілості.
Порада 1. Вчіться правильно зберігати продукти
Не варто залишати крупи і бакалію в заводських упаковках. Це не дуже зручно, крім того, сприяє появі жучків та інших паразитів. Та й збереження круп залишає бажати кращого: в поліетилені вони псуються набагато швидше.
Тому заведіть собі красиві керамічні, металеві або скляні контейнери. У них продукти збережуться набагато довше, а жучки не зможуть до них дістатися. Якщо, звичайно, ви не забудете закрити кришку.
Порада 2. Різні температурні режими
Прагнення робити запаси &8212; це добре. Однак чи всі вони повинні зберігатися на кухні? Для більшості круп найкращим місцем зберігання стане холодильник або навіть морозильна камера.
Низькі температури не дадуть жучкам найменшого шансу на розмноження, а смак продуктів не зіпсують.
Порада 3. Знезаражувальні властивості
Сіль, шкірка лимона або пара каштанів, розкладені між продуктами, відлякують паразитів. При цьому вони не видають неприємних запахів, а значить ваші крупи і Бакалія не пропахнуть.
Покладіть в тканинні мішечки обраний інгредієнт і розкладіть його по полицях між ємностями з сипучими продуктами.
Порада 4. Користуйтеся оцтом
Наливати його в продукти зовсім не обов'язково: сумніваємося, що так рис або вівсянка стануть смачніше. А ось раз в тиждень протирати полки слабким оцтовим розчином не зашкодить: так ви видалите яйця і личинки жучків, не допустивши їх розмноження.
Важливо! Обов'язково насухо витирайте полки після обробки, якщо не хочете ще пару днів насолоджуватися ароматом оцту.
Порада 5: Жучки бояться різких запахів
Хочете уникнути появи паразитів? Розкладіть по полицях зерна кардамону або анісу, зубчики часнику або мускатного горіха, покладіть пару гілочок хвої або полину. Рекомендуємо, втім, не вибирати занадто різкі аромати і дотримуватися принципу помірності. Інакше разом з жучками з дому зникнуть і домочадці.
Ці заходи не допомогли і жучки завелися на вашій кухні? Тоді вам стане в нагоді наступний розділ з покроковими рекомендаціями щодо позбавлення від паразитів!
Крок 1: де можуть бути помилки на кухні
Якщо ваша кухня вже заражена, перш за все необхідно виявити вогнища зараження. Для цього вам доведеться переглянути всі продукти.
Враховуйте наступні нюанси :
- Ще раз підкреслюємо: вивчити знадобитися абсолютно всі продукти, які зберігаються на кухні . Так, кожен вид жуків має свої харчові переваги. Однак при відсутності достатньої кількості улюбленої їжі вони можуть перебратися і в інші крупи, і в цукор, і в горіхи, і в солодощі. Тому не пропускайте нічого: прикро витратити багато часу даремно.
- Жучки дуже прив'язані до свого місця проживання, тому далеко від нього не відходять. помітили паразитів на полиці? Особливу увагу приділяйте продуктам, які зберігаються поруч.
- Навіть якщо пакет герметично закритий, його доведеться проінспектувати. Жучки легко прогризають фольгу, картон і целофан, тому те, що ви не відкривали крупу, абсолютно не означає, що в ній немає паразитів.
- Найкраще висипати крупу в тарілку і ретельно переглянути її . Жучки живуть не тільки на поверхні: наприклад, хлібні точильники вигризають собі норки всередині зерен і живуть саме там, а на поверхню вибираються тільки щоб змінити зерно. Поверхневим оглядом ви їх навряд чи виявите.
Крок 2: Знешкоджуємо запаси
Після огляду Ви можете як виявити явне джерело зараження, так і не знайти його. Радикальний спосіб & 8212; викинути всі продуктові запаси, обробити кухню і купити нові. Однак не всім сподобається такий підхід: продукти коштують дорого, тому викидати абсолютно все &8212; досить марнотратно.
Зверніть увагу! від явно заражених круп і бакалії все ж доведеться позбутися, тому викидайте їх не шкодуючи.
Якщо ж якийсь продукт викликає сумніви, піддайте його термічній обробці. У вас є два варіанти.
Перший &8212; найбільш щадний для смакових якостей продукту. Просто покладіть крупу на добу в морозильник і поставте його на мінімальну температуру. Цього буде достатньо, щоб жучки, личинки і яйця загинули. Потім ретельно переберіть крупу, а борошно просійте через дрібне сито.
Другий займе менше часу і вважається більш дієвим: розігрійте духовку і висипте крупу на деко. При температурі 50-60 градусів протримаєте її там протягом однієї години.
Правда, відгуки відзначають, що цей метод боротьби з жучками має свої мінуси &8212; смак крупи трохи зміниться, а готується вона буде довше. Зате ви гарантовано отримаєте розсипчасту кашу.
І все ж, якщо ви не впевнені, чи чисті ваші продукти, краще їх викинути: набагато безпечніше для здоров'я витратити пару тисяч рублів на оновлення запасів, ніж потім лікувати токсикологічне отруєння від заморожених або запечених залишків жучків.
Крок 3: очищаємо кухню
Після того, як ви знешкодили продукти, необхідно обробити всю кухню. Пропускати цей крок ми категорично не рекомендуємо: навіщо було возитися з продуктовими запасами, щоб залишилися на полицях жучки радісно кинулися в чисту крупу?
В очищенні кухні від жучків теж є свої тонкощі :
- Особливе місце приділяйте місцям стиків, найменшим тріщинам і отворам у ваших шафах . Ретельно обробляйте кріплення дверцят: ці місця часто забувають обробити, але ж там може залишитися досить велика колонія жучків. Тому уважно обробіть весь шафа, рухаючись зверху вниз.
- Зніміть з пилососа насадку і акуратно пропилососьте шафи, не забуваючи верхню і нижню зовнішні поверхні. Таким чином ви позбудетеся не тільки від жучків, але і від личинок, залишків панцирів і екскрементів.
Важливо! якщо у вас пилосос з пиловим мішком, після обробки дуже важливо випрати його, а після прання &8212; кілька днів потримати в морозилці. Це допоможе позбутися від вижили жучків.
- Готуєтеся мити шафи миючими засобами для кухні? Від ідеї доведеться відмовитися: паразити непогано переносять навіть білизну, що вже говорити про менш агресивних засобах . Скористайтеся оцтом або борною кислотою &8212; вони набагато ефективніші в цьому випадку. Також добре допомагає слабкий розчин марганцівки.
- Ємності, в яких зберігали крупи, теж потрібно піддати обробці. протріть їх оцтом або покладіть в морозилку (якщо матеріал це дозволяє) на пару годин. Альтернативний метод &8212; духовка. Однак тут варто бути акуратним: наприклад, пластикові ємності такого звернення просто не переживуть.
Після цього ви можете приступати до фінального кроку &8212; пересипати всі продукти в резервуари і заново розставляти по місцях. Пам'ятайте, що кожну крупу, куплену в магазині необхідно ретельно переглянути, а кришки ємностей завжди повинні бути міцно закриті.
Користуйтеся нашими порадами і жучки забудуть шлях на вашу кухню, а ваші продукти завжди будуть діставати тільки вам!